Eskilstuna hamnar på plats 234 i Lärarförbundets rankning av Bästa skolkommun 2019 jämfört med plats 211 år 2018. Låg lärartäthet och hög sjukfrånvaro gör att Eskilstuna placerar sig lågt i Bästa skolkommun.

– Det här är ett tydligt bevis på att majoriteten har misslyckats med skolan. Personalen på våra skolor gör ett jättebra arbete, men den styrande majoriteten hjälper inte deras situation. I år har majoriteten (S, M och C) skurit ned kraftigt på skolområdet och nästa år väntas nedskärningar på minst 40 miljoner kronor. Den styrande majoriteten visar ingen som helst vilja att lyssna på lärarna. Våra lärare är duktiga, men de kan inte trolla. Det måste Socialdemokraterna inse, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

I Liberalernas förslag till budget 2020 som lades i juni lade Liberalerna totalt 79 miljoner kronor på skolområdet. En del av Liberalernas skolsatsningar går till generella satsningar, men riktade satsningar såsom mentorer och lärarassistenter som ska avlasta lärarnas tunga arbetsbörda.

– Till skillnad från den styrande majoritetens nedskärningar på skolan väljer vi liberaler istället att rekordsatsa på skolan. Ska alla barn få chansen att lyckas i skolan måste resurser tillföras, så att vi kan anställa fler i skolan, få ner sjukfrånvaron och öka lärartätheten. Eskilstuna ska bli möjligheternas stad och allt börjar då i klassrummet, säger Stefan Krstic (L).