Se alla

Liberalerna prioriterar ett tryggare Eskilstuna och försvarar förskolan mot besparingar

Liberalernas budget för Eskilstuna 2020

Måndag 3 juni 2019

Liberalerna presenterar idag en budget för ett tryggare Eskilstuna med reformförslag för 252 miljoner kronor. Där ingår satsningar på 79 miljoner för att ökade resurser till skolan, 40 miljoner för bättre integration, 43 miljoner för ökad trygghet och förstärkning av LSS samt 100 miljoner för smidigare trafik.

– Otryggheten är frihetens största fiende. Ingen ska behöva vara rädd för att gå hem från busshållplatsen, ta en promenad i motionsspåret eller parkera bilen i sin stadsdel. Vi i Liberalerna vill ha fler ordningsvakter för att skapa trygghet och hjälpa polisen, mer kamerabevakning där många brott begås, ökad belysning vid otrygga stråk och parker och fortsatt kamp mot hedersförtrycket. Samhället får inte ge upp i Eskilstunas utanförskapsområden för då vinner kriminaliteten, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Förskolepengen höjs med 30 miljoner och lärarna får fler mentorer i grund- och gymnasieskolan och assistenter i förskolan. I Liberalernas budget förstärks också den personliga assistansen med 15 miljoner anledning av de nedskärningar som har gjorts av den socialdemokratiska regeringen. Dessutom förstärks tilläggsbeloppet för barn i behov av särskilt stöd med 30 miljoner.

– Vi vet att allt börjar med en bra skola med trygga barn och vi försvarar förskolan mot besparingar. Liberalerna prioriterar fler mentorer och fler assistenter för att låta lärarna få göra sitt jobb så bra som möjligt. Dessutom satsar vi på fler enkla jobb och bättre språkundervisning så att alla ska få chansen att forma sin egen framtid, säger Stefan Krstic (L).

– Tryggheten ska gälla alla! Farmor ska vara trygg med att hon får hjälp av hemtjänst när hon inte klarar sig själv. Den som har funktionsnedsättningar ska vara trygg med att få behålla sin personliga assistans för att få leva och inte bara överleva. Och föräldrar ska veta att deras barn får det extra stöd som gör att få skolan att fungera. Vård, skola och omsorg är viktiga förutsättningar för att ge oss alla trygghet, frihet och en bättre framtid för Eskilstuna, säger Stefan Krstic (L).

Skillnader mellan partierna som visar var Liberalerna satsar mest pengar.

Rött motsvarar att satsa minst. Grönt motsvarar att satsa mest. Liberalerna är det parti som utmärker sig i satsning på förskola, skola och äldreomsorg. KD och MP är inte representerade i kommunstyrelsen och har därför inte kunnat behandla sin budget i kommunstyrelsen. Liberalerna är det enda parti som i pengar säger nej till majoritetens nedskärning på förskolan med 30 miljoner. Vi säger både nej till nedskärningen och tillför förskolan mer pengar.


Liberala reformer 2020 för ett tryggare Eskilstuna innehåller en rad satsningar jämfört med den styrande majoritetens budget (S+M+C). Allt börjar med en skola med trygga barn och därför satsar Liberalerna på en höjning av förskolepengen, fler mentorer och assistenter att för att avlasta lärarna, förstärkt tilläggsbelopp, snabbare utbyggnad av Mesta skola samt uppförande av en lekpark i Odlaren.

Liberalerna prioriterar trygghet i att stå på egna ben genom effektivare SFI-undervisning samt fler enkla jobb inom kommunen som ger nyanlända chansen. Trygghet ska gälla alla och därför föreslår vi fler ordningsvakter för att bistå polisen på gator och torg, utökad kamerabevakning på brottsutsatta platser och utökad belysning för att skapa trygghet. Dessutom prioriteras en förstärkning av den personliga assistansen.

Liberalerna fortsätter dessutom att lägga förslag för att bygga bort bilköerna och få till bättre trafikflöden. Detta görs genom att öka kapaciteten i rondellerna, få bättre koll på köerna och utreda en ny Österled.