Eskilstuna kommunföretags styrelsemöte i oktober beviljades Unga örnar sponsring på 200.000 kronor per år fram till 2022. Liberalerna menar att det strider mot bolagets sponsringspolicy om att inte sponsra politiska organisationer samt att organisationen Unga örnar är en del utav Socialdemokraterna.

– Jag blev väldigt förvånad över beslutet. Det är uppenbart att Unga örnar är en politisk organisation och en del utav Socialdemokraterna, även om man på pappret är en självständig organisation sedan 1933. Unga örnar är Socialdemokraternas plantskola, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Liberalernas representant i moderbolaget röstade nej till att sponsra Unga örnar.

– Det är uppenbart att detta är ett förtäckt partibidrag till Socialdemokraterna. Det är rena rama öststats-fasoner. Socialdemokraterna borde rimligen finansiera sin egna verksamhet genom de generösa partibidrag som finns på kommun- och regionnivå samt att deras studieförbund ABF får väldigt mycket pengar från kommunen. Liberalernas ungdomsförbund är också en självständig politisk organisation, men det skulle aldrig falla mig in att ensidigt gynna dem genom skattebetalarnas pengar, säger Stefan Krstic (L).

Liberalerna kommer att ta initiativ till att begära en förklaring från Eskilstuna kommunföretags styrelseordförande Lars Andersson i kommunfullmäktige.