Se alla

Stefan Krstic: Utan trygghet finns ingen frihet

Liberala reformer för ett tryggare Eskilstuna

Onsdag 12 juni 2019

Vid kommunfullmäktige fattade Eskilstunas ledande politiker beslut om budget för 2020, ägardirektiv till kommunala bolagen och den strategiska inriktningen för 2020-2023. Liberalernas gruppledare Stefan Krstic lyfte i sitt anförande fram satsningar på skolan, smidigare trafik och ökad trygghet.

Eskilstuna är en fantastisk stad. Det finns mycket att vara stolt över, och det är mycket som blivit bättre jämfört med förut. Där friheten växer, där kan människor växa och börja drömma och ibland göra drömmarna till verklighet. Det handlar om att gå i en bra skola med duktiga lärare, att kunna nå sin fulla potential och nå sina drömmar. Eskilstuna ska ge alla barn möjlighet att kunna forma sina liv.

Men i dagens Eskilstuna får alla inte samma chans. Låt mig lyfta de som lever i det glömda Eskilstuna. Allt för många barn lämnar grundskolan utan att ha lyckats nå målen. Allt för många barn får inte den hjälp de skulle behöva. Allt för många vuxna går dag ut och dag in utan ett jobb. Allt för många äldre känner sig ensamma på ålderns höst. Vi har stora problem med de långa bilköerna i staden som försvårar livspusslet för många. Vi har problem att allt för många människor känner en stor otrygghet, särskilt på kvällarna. Människor som misshandlas, människor som rånas, människor som får uppleva inbrott i sina hem, människor som skjuts på och människor som mördas på öppen gata. Gängkriminella som sprider skräck och nästlar sig in i samhällskroppen.

Liberaler är framtidsoptimister. Vi blundar inte för dagens problem, men vi vet också att de går att lösa. Med liberal politik skapar vi en starkare stad där barnen går i bra skolor med duktiga lärare, där människor går till arbetet, där vi känner oss trygga på gator och torg och där vi bekämpar de långa bilköerna genom effektiva åtgärder.

Sann frihet känns i kroppen, som ljuv svindel. Det är vackert att sticka ut. Att inte låta sig hyvlas ner av kollektivet.

Att vara liberal är att unna alla människor att spränga sina egna gränser, på sina egna villkor. Att tillåta de allra vildaste pennor att fäktas, bortom alla hyssjanden och försiktighetsmallar. Att inte mobba kapitalet, men samtidigt i sina kupade händer varsamt bära de mest sköra.

Orden är lånade från Partipoeten som är en partivän till mig.

Liberalismen lyfter upp människor att hitta sin väg i livet och trycker inte ner människor för att de anses tjäna för bra eller är för duktiga.

Ett avgörande sätt att lyfta en människa är via utbildning. Utbildning ger varje människa makt att hitta sin väg i livet, oavsett hur starten såg ut. Att få spränga sina gränser. Att få lära sig att den enda väg man ska gå är sin egen. Ett liberalt samhälle med fria människor. Att via utbildning låta människor finna sig själva. Tänka själva.

Många av oss som är kommunalråd och gruppledare i kommunen kommer just från arbetarklassen. Vi är uppväxta med föräldrar som inte har levt i överflöd.Föräldrar som har jobbat hårt för att lägga mat på bordet varje kväll. Vi har sett våra föräldrar bli av med sina jobb eller leva i otrygghet när varseltiderna är igång. Det är tack vare utbildning och duktiga lärare som vi står här idag. Men det är ingen naturlag. Snarare har det historiskt varit det motsatta, att ens föräldrars klassbakgrund går i arv. Genom utbildning låter vi människor spränga sina egna gränser.

Utbildning och kunskap är grunden för demokratin. Därför värnar vi liberaler skolan. Vi vill ha mer lärarledd undervisning, ökad bemanning i skolorna och fler lektionstimmar. För det finns ingen genväg till kunskap: det behövs tid och skickliga pedagoger. Och det ska vara lugn och ro i alla klassrum. Lärarna ska hinna utbilda våra barn. För att lärarna ska hinna mer med undervisningen vill vi plocka bort enklare arbetsuppgifter från lärarna som tar mycket av deras tid. Det kan handla om att förskollärare städar, plockar undan och spritar leksaker, fyller i rapporter. Lärare som sysslar med mentorskap och administrerar, administrerar och administrerar ännu mer.

Vi satsar pengarna på fler lärarassistenter, mentorer, stödet för barn i behov av särskilt stöd, att få ner barngruppernas storlek i förskolan, en massiv utbyggnad av förskolor och skolor. Barn med funktionsnedsättningar ska ha samma möjligheter i skolan som andra barn. Vi har även förslag om ordningsbetyg och betyg i årskurs fyra. För mer lugn och ro i klassrummet och för att upptäcka barn tidigare som kan behöva mer stöd för att klara kunskapsmålen. Vi har ett helomfattande reformpaket som är redo att starta igång så fort vår budget börjar gälla den 1 januari om kommunfullmäktige vill det.

Att jag och Liberalerna pratar så mycket om skolan gör vi inte för att det är trendigt för stunden, utan för att det hänger ihop med vår ideologi. Liberaler hakar inte upp sig på klass, kön eller etnicitet. För oss är vi alla människor och förtjänar exakt lika stor chans att lyckas i livet och förverkliga våra drömmar.  Att varenda unge i Eskilstuna ska få växa upp med goda livsvillkor, vara nyfikna på livet och börja drömma om framtiden.

Bilar, fullsatta bussar, avgaser, enstaka cyklister, köer, köer, köer! Detta är verkligheten i Eskilstuna centrum morgnar och eftermiddagar varje vardag. Hämta och lämna på förskolan, storhandla, skjutsa gamla mamma till doktorn, skjutsa barnen till träningar och fritidsaktiviteter. Liberalerna inser att bilen är nödvändig för att väldigt många människor ska få ihop vardagen. Mycket av det vi förväntas klara av på dygnets 24 timmar fungerar inte eller tar för lång tid med buss, cykel eller till fots. Verkligheten är att vi behöver bilen.

Därför tar Liberalerna problemet med de långa bilköerna på allvar. När en sträcka som borde ta ett par minuter istället tar en kvart eller tjugo minuter så försvinner mycket dyrbar tid för många människor. Bilar som står stilla och spyr ut avgaser är också ett miljöproblem.

Trafiken måste fås att flyta smidigare. Därför gör Liberalerna den största satsningen i modern tid för att komma till bukt med de långa bilköerna. Vi investerar 100 miljoner kronor för att bygga om och öppna upp trafiken så att den flyter smidigare. Människor som vill få vardagen att gå ihop ska inte straffas av politiker, utan vi ska istället underlätta för människor att få vardagen att gå ihop.

Låt mig prata om trygghet igen. Idag växer klyftan mellan dem som har försörjning, trygghet och alla chanser – och dem som saknar både hopp och möjligheter. En stor klyfta i samhället är tryggheten, där vi har en stor grupp i vår stad som känner en växande otrygghet. Att samhället har dragit sig tillbaka. Att kriminella gäng har tagit över. Att skadegörelse har blivit en vanlig del av stadsbilden. Att polisen inte kommer när man ringer.

Brottsligheten är en maktfaktor att räkna med i utsatta bostadsområden. Att försvara tryggheten är också att försvara friheten.

Brottsligheten ska förebyggas och bekämpas. Det gäller såväl den grova organiserade brottsligheten som vardagsbrottsligheten. Genom samverkan med olika myndigheter och näringslivets aktörer ska vi se till att det är svårt att vara kriminell i Eskilstuna. Unga som riskerar att hamna i kriminalitet ska fångas upp tidigt av kuratorer, fritidsledare och fältande socialsekreterare. Kommunen ska verka för att områdespolis inrättas i fler områden samt att arbetet utvecklas och fördjupas. Antalet kommunala ordningsvakter ska utökas. Kamerövervakning ska användas i större utsträckning vid brottsutsatta platser. Den våldsbejakande extremismen ska bekämpas aktivt av kommunen.

Vi föreslår även en ökad belysning i våra parker och stråk, som oftast brukar vara mörka om kvällarna. Det är inte ovanligt att människor måste ta sig igenom våra mörka parker där det finns stora buskar och breda träd. Låt oss använda ljuset för att skapa trygghet i vår stad. För detta avsätter Liberalerna stora resurser för att lysa upp vår stad.

Ett stort problem som skapar otrygghet i Eskilstuna är de gängkriminella som sakta tar sig in i samhällskroppen. De säljer droger, hotar, utpressar företag och privatpersoner, misshandlar, skjuter på öppen gata och använder alla till buds stående medel för att säkra mer makt. En total hänsynslöshet som vi inte är vana vid.  Gängkriminella i våra utsatta förorter ska tryckas tillbaka med all kraft. Om jag får låna ord från en uppsalapolis så anser Liberalerna att Eskilstuna kommun och polisen ska vara som en sovjetisk stridsvagn, där vi kör rakt in och inte stannar förrän vi är i Berlin. Det är bara att kriga rakt in i kaklet och inte ge oss förrän vi utplånar de kriminella gängen. Det handlar om stora polisiära insatser, att samhället återtar kontrollen och flyttar fram sina positioner, att kameror sätts upp, att vi har mer belysning, att skolan och socialtjänstens roll upphöjs i områden. När de kriminella gängen härjar fritt i våra områden så är det dem i förorten som är offer. 99 % av de som bor i våra utsatta förorter är hederliga människor som inte vill något annat än att leva i frihet och kunna gå tryggt utomhus om kvällarna. Låt oss inte svika de 99 % i dessa områden. Låt den sovjetiska stridsvagnen rulla med all kraft.

Jag yrkar bifall till Liberalernas förslag till budget för 2020, ägardirektiv och strategisk inriktning, för ett tryggare Eskilstuna – för alla.

 

Här kan du läsa Liberalernas förslag i sin helhet: