Se alla

Stefan Krstic: Är IS-terrorister på väg till Eskilstuna?

Liberalerna frågar kommunstyrelsens ordförande om hanteringen av återvändande IS-terrorister.

Fredag 11 oktober 2019

Liberalernas gruppledare Stefan Krstic lämnade idag till kommunfullmäktige in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) om återvändande IS-terrorister.
 
– Är några IS-terrorister på väg till Eskilstuna? Kriget mot den islamistiska terrorismen är långt ifrån över och Turkiets offensiv mot kurdiska styrkor ökar risken att fler IS-terrorister som idag sitter i fångläger lyckas fly. Det ökar osäkerheten och trycket på kommuner att vara redo att hantera människor som deltagit på krigsfälten och medverkat till krigsbrott och folkmord, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.
 
Enligt SÄPO ingår inte Eskilstuna bland de kommuner som kan förvänta sig att behöva hantera IS-återvändare. Uppgifterna som SÄPO:s lista bygger på är dock mycket osäkra. Listan bygger på var människor var folkbokförda innan de lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. De som flyr från konfliktområden kan förstås välja att bosätta sig på andra ställen än de kommuner som de lämnade innan de radikaliserades.
 
– Jag litar fullt och fast på SÄPO förmåga att bekämpa terrorism och förebygga brott mot Sveriges säkerhet. Men vi i Eskilstuna får inte invaggas i falsk säkerhet bara för att vår stad inte finns med på SÄPO:s lista över kommuner som kan vänta sig återvändande IS-terrorister. Det är ju långt ifrån säkert att de som radikaliserades och anslöt sig till IS väljer att fly tillbaka till den stad där de var folkbokförda, säger Stefan Krstic (L).
Frågan Är några IS-terrorister på väg till Eskilstuna kan läsas här.