Se alla

Liberalerna rasar över ökade barngrupper i förskolan i Eskilstuna och stora ekonomiska underskott

Måndag 14 februari 2022

Idag behandlade förskolenämnden i Eskilstuna verksamhetsberättelsen för 2021. I verksamhetsberättelsen varnar barn- och utbildningsförvaltningen att förskolan saknar finansiering i grunden och att förskolan är i ekonomisk obalans. Förvaltningen flaggar för att ett omställningsarbete måste ske. Förvaltningen varnar även för att den dåliga ekonomin kommer leda till att barngruppernas storlek i förskolan kommer att öka.

– Det är helt galet! Vi i Liberalerna gjorde en granskning förra året som visade att hälften av kommunens förskolor har för stora barngrupper – och nu kommer de att bli fler och större, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna och andre vice ordförande i förskolenämnden.

Barn- och utbildningsförvaltningen skriver i förskolenämndens verksamhetsberättelse:
”Överskottet för året kommer att behöva användas 2022, men kommer inte att vara tillräckligt för att hålla de mindre barngrupperna på vissa förskolor. Förvaltningen ser att barngruppernas storlek i snitt kommer att öka framöver”

”Årets resultat exklusive tidigare överskott är -7,9 mnkr. Detta bör ses som att finansiering saknas i grunden och bedömningen är att förskolan med befintlig personaltäthet och budgetram inte är i ekonomisk balans.”

– Det här är som filmen Titanic, bara att kaptenerna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna ser isberget och fortsätter i hög fart mot den. Detta kommer leda till stora neddragningar i förskolan framöver. Liberalerna vill i stället bygga ut med fler förskoleavdelningar och höja förskolepengen, säger Stefan Krstic (L).

Skrivningarna från barn- och utbildningsförvaltningen återfinns i förskolenämndens verksamhetsberättelse för 2021 på sida 24 under rubriken ”Ekonomi”:

https://eskilstuna.liberalerna.se/wp-content/uploads/sites/331/2022/02/document_55949.pdf

Kontakt

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna
Andre vice ordförande i förskolenämnden
Stefan.Krstic@eskilstuna.se
073-740 84 42