Se alla

Liberalerna kommenterar Eskilstuna Kommunfastigheters försäljning av 577 lägenheter

Tisdag 8 oktober 2019

Idag har det offentliggjorts att Eskilstuna Kommunfastigheter AB avser att sälja 577 lägenheter 2020. Liberalernas gruppledare Stefan Krstic kommenterar beslutet.

– Det är bra att sälja lägenheter för att kunna ha råd att bygga nya. På så sätt slipper bolaget belåna sig lika hårt för att bygga nytt. Det har man helt enkelt inte råd med. Vi måste få bättre fart på bostadsbyggande i Eskilstuna, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

– Vi är dock kritiska till att Kommunfastigheter avser att sälja samtliga lägenheter i Viptorp, närmare 428 lägenheter. Kommunen borde ha tagit lärdom utifrån de sociala aspekterna när allmännyttan drog sig ur Skiftinge och inte äger några lägenheter kvar i området.

På dagens presskonferens uttryckte den politiska majoriteten (S, M och C) att försäljningarna kommer att generera 600 miljoner, varav hälften går till kommunen för att satsas på bland annat trygghetsarbete i form av övervakningskameror och annan IT, jobbcentrum, idrottslyft och underhåll av förskolor och skolor.

– Att använda engångsintäkter för att finansiera underhåll, investeringar och för att amortera är bra, det vill vi liberaler se mer av, men vi är kritiska till att den politiska majoriteten använder engångsintäkter för att finansiera löpande verksamhet såsom trygghetsarbete och jobbcentrum. Kommunen riskeras att hamna i ett läge där pengarna från fastighetsförsäljningarna tar slut och plötsligt har vi ett stort svart hål i budgeten. Smällen kommer vård, skola och omsorg få ta när pengarna tar slut, säger Stefan Krstic (L).