Se alla

Chockhöjda parkeringsavgifter hotar att stänga ner centrum

Liberalernas gruppledare Stefan Krstic och Irja Hökås, ledamot i stadsbyggnadsnämnden kritiserar beslutet att höja parkeringstaxorna.

Tisdag 18 juni 2019

 – Vi i Liberalerna förstår att bilen är viktig för att många Eskilstunaborna ska få sin vardag att fungera. När de styrande politikerna från S, M och C nu chockhöjer parkeringsavgifterna blir de tydligt att de inte förmår försvara ett levande och attraktivt centrum. Liberalerna säger absolut nej till att höja avgifterna som kan ses som en skattehöjning för många Eskilstunabor, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.
 
– Jag och Liberalerna välkomnar införandet av veckobiljett som vi anser är ett bra sätt att få folk att kombinera bil och kollektivtrafik för de som bor eller jobbar i Eskilstuna. Men jag röstade nej till att höja parkeringsavgifterna och därmed försämra tillgängligheten till vårt vackra centrum, säger Irja Hökås (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.
 
Vid dagens sammanträde i stadsbyggnadsnämnden beslutades om justering av parkeringsavgifter år 2019. Beslutet innebär bland annat följande:
 
Centrumparkeringar
·       Korttidstaxan inom biljettområde centrum inklusive Vildsvinet höjs från 12 kronor per timma till 15 kronor per timma.
·       Gatuparkering höjs från 18 kronor pre timma till 20 kronor per timma.
·       Höjning av månadsparkering med 100 kronor.
·       Enhetstaxan P-10:an fördubblas från 10 kronor för två timmar till 20 kronor för två timmar
·       Att endast boende i centrum inom postnummerområde 632 17, 632 18, 632 19 och 632 20 har rätt till en boendeparkering med lägre avgift än den ordinarie.
 
Centrumnära parkeringar
·       Korttidstaxan höjs från 7 kronor per timma till 10 koronor per timma
·       Månadsparkering höjs från 450 kronor till 550 kronor
 
Bostadsområden utanför centrum och de centrumnära parkeringarna
·       Korttidstaxan höjs från 5 kronor per timma till 8 kronor per timma
·       Månadsparkering höjs från 300 kronor till 400 kronor.
 
Förhyrda bilplatser
·       Avgifterna höjs på Jernbergsgatan från 200 kronor till 300 kronor på Björksgatan från 200 kronor till 400 kronor
·       Avgifterna höjs på Köpmangatan från 600 kronor till 700 kronor