Se alla

Liberalerna stoppade höjning av renhållningstaxan

Pressmeddelande från Liberalerna 2020-10-20

Idag har Eskilstuna kommunföretag haft styrelsemöte och på dagordningen fanns en punkt gällande höjning av renhållningstaxan för 2021. Liberalernas ledamot Anitha Wretling motsatte sig den föreslagna höjningen och efter en votering där Liberalerna la den avgörande rösten beslutades om att ingen höjning av renhållningstaxan föreslås för 2021.

– Trots att renhållningstaxan inte höjdes 2020 enligt framlagt förslag förväntas bolaget redovisa ett överskott. Det är då rimligt att även kommunala bolag tar sitt samhällsansvar under en pågående pandemi där många hushåll redan har en ansträngd ekonomi i kombination med en rekordhög arbetslöshet, säger Anitha Wretling, ledamot i Eskilstuna kommunföretag för Liberalerna.

Enligt beslutsunderlaget var den föreslagna genomsnittliga höjningen 1,8 % och skulle för ett enfamiljshus innebära en höjd taxa med 4,5 %. Liberalerna ställer sig positiva till stimulerande åtgärder för att förbättra avfallshanteringen och öka medvetenheten i miljöfrågor, men inte på bekostnad av obefogade avgiftshöjningar som bidrar till höjda hyror i ett redan ansträngt Eskilstuna.

– Bristen på utredningsunderlag gör att Liberalerna betraktar förslaget som en smygskattehöjning, som många andra förslag på höjningar av taxor som har kommit från Socialdemokraterna de senaste åren, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.