Se alla

Barn måste kunna leka på rasten

Pressmeddelande från Liberalerna 2020-10-07

På dagens sammanträde i Stadsbyggnadsnämndens togs ärendet upp gällande byggnationen av en ny skola i Munktellstaden. Skolan ska fördelas på två områden varav den ena byggnationen skall ske ovanpå befintligt parkeringsgarage utanför Stiga Sports Arena och den andra delen på det närliggande Slakthusområdet. Liberalernas yrkade på avslag i ärendet då det bland annat inte kan presenteras en ordentlig plan för skolgårdens yta och utformning samt att lekytan per barn kraftigt understiger Boverkets direktiv.

 – Barns möjlighet till rörelse är av största vikt och med hänvisning till folkhälsoperspektivet anser jag att friytorna är för små mot antalet planerade elever, säger Irja Hökås, ledamot i stadsbyggnadsnämnden för Liberalerna.

 Liberalerna ser positivt på förslaget i sin helhet om att utveckla Munktellstaden och dess viktiga samhällsfunktioner som skola, kontor, bostäder och handel. Att det i planen särskilt pekas på att trafikmiljön måste förbättras i området för att värna om elevernas säkerhet ser Liberalerna som positivt. I detaljplanen beskrivs det att skolgården på markplan i slakthusområdet bara har en friyta på 18.7 kvadratmeter per elev medan skolgården som byggs ovanpå nuvarande parkeringsgaragen inte omnämns alls gällande friyta.

 Med sådan fakta kan inte förslaget bifallas utan att en bättre plan för utemiljön görs och det förvånar mig att inte delar av de styrande partierna har ifrågasatt detta mer, säger Irja Hökås (L).