Se alla

Liberalerna: Inrätta utvecklingsfonder i Eskilstuna

Tisdag 6 oktober 2020

Det ekonomiska resultatet för Eskilstuna ser ut att bli rekordhögt, uppemot 233 miljoner kronor och 97 miljoner kronor över Liberalernas resultatmål för 2020. Det stora överskottet förklaras till stor del av ökade statliga bidrag. Liberalerna vill använda tillfället att göra nödvändiga kvalitetshöjande insatser inom välfärden, trygghet och miljö för att motverka effekterna av Coronapandemin. Partiet vill inrätta en fond för välfärdsutveckling, en trygghetsfond och en fond för miljö- och klimat. Fondernas totala storlek uppgår till 29 miljoner kronor.

– Vi måste använda vårt goda resultat och använda detta tillfälle till att ställa om och utveckla vår välfärd för att motverka effekterna av Coronapandemin. Vi har stora behov av att göra kvalitetshöjande insatser inom välfärd, trygghet och miljö- och klimat, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna Eskilstuna.

Liberalerna föreslår att kommunen skyndsamt inrättar tre utvecklingsfonder inom välfärdsutveckling, trygghet och miljö- och klimat. Utvecklingsfonderna ska uppgå till totalt 29 miljoner kronor, varav 14 miljoner till välfärdsutveckling, 5 miljoner till trygghetsinsatser och 10 miljoner till miljö och klimatarbete. Utvecklingsfonderna ska finansieras genom delar av årets resultat.

– Idag ser vi en ökning av attacker på blåljuspersonal, brandattentat mot skolor, vandalisering av bilar, skjutningar och drogförsäljning. Otryggheten växer sig allt starkare bland människor och företagare vittnar om hot och våld. Vi måste kraftsamla samhällets resurser för att motta tillbaka den otrygghet som breder ut sig i Eskilstuna, säger Stefan Krstic (L).

Nedan finns en sammanfattning av vad fondmedel till exempel kan sökas till. De exempel som radas upp är inte en uttömmande lista.

Fond för välfärdsutveckling, 14 miljoner

  • Utbilda personal kring hedersförtryck och hedersrelaterat våld
  • Personliga assistenter och anhöriga utbildas i livsuppehållande maskiner
  • Språklyft inom förskola, äldreomsorg och hemtjänst

Fond för trygghet, 5 miljoner

  • Punktinsatser i utsatta områden
  • Ökad samverkan mellan polis, socialtjänst och skola
  • Anordna föreläsningar, nattvandring, utbildningar och aktiviteter där polis och socialtjänst finns närmare skolan ska prioriteras.

 Miljö- och klimatfond, 10 miljoner

  • Kommunala verksamheter som vill ställa om till en mer självförsörjande verksamhet
  • Pedagogikutbildning i självförsörjning inom förskola och skola för att arbeta fram kunskap kring ett mer miljömedvetet samhälle.
  • Projekt för att utveckla en mer hållbar arbetsplats eller byta till mer energibesparande arbetsutrustning

    Här kan du läsa hela förslaget kring utvecklingsfonderna