Se alla

Inför jourtelefon för utsatta under Coronapandemin

Pressmeddelande från Liberalerna 2020-11-06

Igår kom nya hårdare restriktioner för alla eskilstunabor. Många arbetar hemifrån, skolor undervisar på distans och familjer där någon är konstaterad smittad sätts i karantän. Vi är mer och mer i våra hem och drar ner eller undviker helt sociala kontakter. När vi följer restriktionerna följer även oönskade effekter i form av att många nu lever i hem där det finns ökad risk för utsatthet. Därför har Liberalerna lämnat in ett initiativ till kommunstyrelsen om att införa en jourtelefon för utsatta under Coronapandemin.

– Under vårens restriktioner vittnade många barn om föräldrar som överkonsumerade alkohol, använde droger eller att någon i familjen utsattes för misshandel. När vi undviker att hälsa på varandra kan allt detta fortgå i tysthet utan att någon märker av det, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Med anledning av detta vill Liberalerna att kommunen ska införa en jourtelefon dit barn, unga och vuxna kan ringa om de utsätts för missbruk eller våld i hemmet. De jourtelefoner som finns på nationell nivå räcker inte alltid till och därför måste vi i Eskilstuna ta ett ansvar för våra innevånare. Jourtelefonen kan ses som ett alternativ till kurator eller annat nätverk som Eskilstunabor annars möter i skola eller på arbetsplatser, men som saknas när vi följer de restriktionerna som finns.

– Under Coronapandemin ska våra hem vara den tryggaste tillvaron, men så är det tyvärr inte för alla, säger Stefan Krstic (L).

Här kan du läsa nämndinitiativet i sin helhet