Se alla

Skola, sänkt skatt, jobb och trygghet i fokus

Pressmeddelande från Liberalerna 2020-11-18

I samband med kommunstyrelsens möte 10 november lämnade Liberalerna i Eskilstuna in sin budget för 2021 för att återstarta Eskilstuna. I budgeten syns tydliga satsningar på skola, sänkt skatt, fler i jobb och trygghet. Äldreomsorgen, LSS och trafik är andra prioriterade områden.

– En bra skola är bästa biljetten till framtiden även för de barn som inte får lika många möjligheter med sig hemifrån. Därför rekordsatsar Liberalerna totalt 51 miljoner på skolan. Vi satsar på att säkerställa stöd till barn med särskilda behov och till att anställa fler assistenter och mentorer i förskolan, grundskolan och gymnasiet för att avlasta lärarnas tunga arbetsbörda. Vi har även med satsningar på att bygga fler förskolor och utbyggnation av befintliga grundskolor. Vi kan inte fortsätta ha trånga klassrum, stora barngrupper och elever som går till skolan utan det stöd de har rätt till, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Partiet föreslår även en skattesänkning i sin budget och flera jobbsatsningar.

– För att ytterligare stimulera eskilstunabornas ekonomi och konsumtion sänker vi skatten med 20 miljoner och med denna sänkning närmar vi oss våra omkringliggande kommuners nivåer och gör Eskilstuna till en attraktivare stad att flytta till. Vi måste även snabbt få fler eskilstunabor i arbete och våra jobbsatsningar riktar vi mot jobbcentrum, fler i yrkesutbildningar, fler anställningar inom skola och äldreomsorg samt språksatsningar genom SFI, säger Stefan Krstic (L).

– Vi har även en pott på 2,5 miljoner kronor för extraordinära näringslivsåtgärder på grund av pandemin. Det rör sig om att tillfälligt slopa avgifter, slopa markupplåtelser, med mera. Med en stigande arbetslöshet i en rådande lågkonjunktur måste vi agera, säger Stefan Krstic (L).

I budgeten ryms satsningar på äldreomsorgen med nyttjande av de nya statliga bidragen på 60 miljoner kronor, införande av en äldreombudsman och fortsatt leverans av färska matlådor. Även 8 miljoner satsas på aktiviteter inom äldreomsorgen för att motverka ensamhet, psykisk ohälsa och isolering hos dem äldre. Infrastrukturinvesteringar på närmare 100 miljoner görs för att få trafiken att flyta bättre och göra en förstudie att införa p-skiva i centrum. Trygghetssatsningar på fler socialarbetare, mobila trygghetsteam, arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, bättre belysning i stråk och parker, fler övervakningskameror och en utvecklad EXIT-verksamhet finns med precis som i förra årets budget från Liberalerna.

– Eskilstuna ska vara möjligheternas stad där människor kan bo, leva och våga bli gamla. Barnen ska få en trygg skolgång, ålderdomen ska vara värdig och att ha ett jobb att gå till ska vara en självklarhet. Våra budgetsatsningar är det som skapar möjligheten att återstarta Eskilstuna och ger eskilstunaborna en ljusare framtid att se fram emot, säger Stefan Krstic (L).

Sammanfattning av Liberalernas budget kan du läsa här

Liberalernas budget i sin helhet kan du läsa här