Se alla

Liberalerna rasar mot förskolans ekonomi

Pressmeddelande från Liberalerna 2021-04-23

Förskolenämnden i Eskilstuna behandlade i veckan delårsrapport 1 för 2021. Där framgår det att förskolan kommer att gå med underskott med 21 miljoner för i år, men räddas utav tidigare överskott på 17 miljoner och att staten kompenserar sjuklöner på 3,8 miljoner. Förvaltningen varnar att det kommer saknas 35 miljoner för 2022 om inte medel tillskjuts.

– Förskolan i Eskilstuna är anorektisk. Liberalerna är starkt kritiska till hur den politiska ledningen vanvårdar förskolans ekonomi. 2019 skar man ned 30 miljoner på förskolan och nu sker det en överbudgetering med 16 miljoner kronor, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna

I delårsrapporten står det på sida 19 ”trots ett stort överskott på 17,8 mnkr från tidigare år beräknas Förskolenämnden för året göra ett nollresultat. Under året finns även en positiv effekt för sjuklön från staten på +3,8 mnkr som hjälper upp resultatet. 

Årets prognosticerade resultat utan dessa engångsposter är för nämnden därmed negativt -21,6 mnkr. Detta bör ses som medel som saknas i finansiering i grunden och bedömningen är att förskolan med den personaltäthet vi har idag inte är i ekonomisk balans. Prognosen ytterligare några år framåt i tiden är ännu mer pessimistisk ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Enligt förvaltningen kommer det att saknas 35 miljoner i förskolan 2022 om inte medel tillskjuts. Den politiska ledningen måste omedelbart sluta misshandla förskolan ekonomiskt, säger Stefan Krstic (L).

Förskolenämndens delårsrapport 1 

Bildspel om överbudgetering i förskolan kan du se här

Avvikelser mot budget framöver