Se alla

Ge gymnasieeleverna rätt förutsättning

Insändare i Eskilstuna-Kuriren 2021-04-27

I spåren av pandemin och omställningen i undervisning finns många elever som inte klarat sin skolgång och inte får godkänt eller riskerar att inte få godkänt i ett eller flera ämnen. Detta kan ge förödande konsekvenser för elevernas framtid. Pandemin har varit, och är fortfarande, en tuff utmaning för många elever och framför allt för gymnasieskolans elever. Gymnasieskolans elever har snart gått halva sin gymnasietid via distansundervisning och inte allt för sällan saknas rätt förutsättningar och stöd i hemmamiljön för att klara av studierna.

I februari 2021 kom besked om att 11 miljoner från den inrättade skolmiljarden skulle tillfalla Eskilstuna för att säkerställa att elever får rätt stöd och förutsättningar i sin utbildning under Coronapandemin. Nu tillkommer ytterligare cirka 2,5 miljoner som vi i Liberalerna vill avsätta specifikt till att stärka och utöka den sedan tidigare beslutade lovskolan för Eskilstunas gymnasieelever. Eleverna som studerar på gymnasiet behöver extra stöd för ta igen den studieskuld de drabbats av under pandemin. Inte minst på grund av att de inte har lika lång tid på sig att ta igen det uppkomna kunskapstappet de drabbats av.

Arbetsförmedlingens statistik visar tydligt på att elever som inte klarar sina studier och inte får godkända gymnasiebetyg har ökad risk att hamna i arbetslöshet och långt ifrån arbetsmarknaden. Lovskola kan därför vara helt avgörande för att hjälpa många till att få godkända betyg vilket i sin tur öppnar upp för arbetsmarknaden och vidare studier.

Christer Kax Sundberg
Ledamot i gymnasienämnden för Liberalerna