Se alla

Debatt: Gör en extern utredning om skolans resultat

Onsdag 12 april 2017

Alla elever som går ut grundskolan ska ha de kunskaper som krävs för att klara fortsatta studier. Det är genom skolan som klassresor görs och segregation bryts. I dag är det bara tre av fem elever i årskurs nio som klarar godkänt i alla ämnen. Har eleven inte godkänt i grundläggande ämnen blir den heller inte behörig för gymnasiet. Svårast har pojkar från studieovana familjer. När inte skolan kan klara sitt kunskapsuppdrag är det risk för fortsatt segregation.

Gymnasieskolans resultat ligger under rikssnittet. I skrivande stund går 27 procent av Eskilstunas gymnasieelever i internationell klass. Mer än var fjärde elev är inte behörig till att börja gymnasiet, en förlust för individen, kommunen och samhället.

Otrygghet och mobbning är något som ofta är förekommande bland elever som inte klarar godkänt. Istället för att gå till skolan och bli utsatt för trakasserier väljer många elever att stanna hemma. Det har funnits klara brister i hur kommunen hanterat och upptäckt dessa elever ute i skolorna.

Majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet gjorde situationen än tuffare för många elever genom att göra kraftiga besparingar på skolområdet. Lärare sades upp och därigenom minskade möjligheten till stöd för elever med särskilda behov. Lärarens roll är central i lärandet!

Liberalerna har en ambition att Eskilstuna kommun ska vara bland Sveriges bästa skolkommuner. För att det ska vara möjligt behövs en gedigen utredning genomföras om hur skolans resultat kan förbättras. Utredningen bör ske externt, då andra synpunkter än egna beprövade kan inspirera hur Eskilstuna kommun kan utveckla våra skolors resultat.

Stefan Krstic

T f ordförande, Liberalerna Eskilstuna