Se alla

Debatt: Eskilstuna har drabbats av trafikinfarkt

Måndag 10 april 2017

 

Bilar, fullsatta bussar, avgaser, enstaka cyklister, köer, köer, köer! Detta är verkligheten i Eskilstuna centrum morgnar och eftermiddagar varje vardag. Värst är det på Västergatan, Västeråsvägen, Krongatan, Gillbergarondellen och Stenkvistavägen när tågen mot Flen ska passera. Vi har en väl utbyggd kollektivtrafik i centrala staden. På morgnar och eftermiddagar går bussarna med några minuters mellanrum, men när de fastnar i bilköerna så sitter de fast!

Vår stad växer och befintlig infrastruktur finns för många fler invånare. En kommun som växer får också mer resurser till utbyggnad av vård, skola och omsorg.

Genom åren har vi sett trafikplaner komma och gå. Västerleden har bidragit till att avlasta centrala Eskilstuna med fjärrtrafik i Katrineholms- Västeråskorridoren. Utmärkt! Österleden förbi akuten och genom Ekängen lades på hyllan, vilket innebär att vi i dag har tung trafik på Sveavägen och Carlavägen. Planerna på planfri korsning mellan järnväg och gatutrafik vid Stenkvistavägen och Kyrkogatan dröjer, men hur länge?

Genom åren har förslag från trafikavdelningen lagts fram, och de enda större resultaten hittills är bussfilerna mot Skiftinge och Torshälla.

Då Kungsgatan västerut stängts av för markarbeten har Gredbyvägen förbi Rinmangymnasiet öppnats tillfälligt nu i veckan. Trafikleder kan utgöra barriärer för både människor och naturen. Dessa leder kan göra att det är svårt att hitta en säker väg och effektiv väg att cykla.

Detta leder till att många väljer bilen för att resa korta sträckor, att lämna barn på skolan och att bara åka för att köpa en tidning. För att få vår stad miljöanpassad och hållbar krävs att samhällsplaneringen inte skapar barriärer och en otrygg trafikmiljö.

Eskilstuna kommun äger inte lösningen på trafikfrågan på egen hand. Trafikverket har sitt ansvar för riksvägar och större genomfartsgator.

Liberalerna inser att det inte finns några lätta lösningar på trafikfrågan. Hänsyn måste tas till ån, naturområden, järnvägslinjer och motorvägen. Lösningar måste hittas med framtidsvision för Eskilstuna som helhet. Dagens lösningar där man lappar och lagar i stället för att tänka i nya banor måste ersättas.

För Liberalerna

Erika Rydja Sandvik, gruppledare

Jan Svensson, ledamot stadsbyggnadsnämnden

Stefan Krstic, 2:e vice ordf barn- och utbildningsnämnden