Se alla

Debatt: Friheten tillbaka – rädda assistansen

Publicerad i Eskilstuna-Kuriren

Lördag 9 december 2017

Niklas Frykman
Erika Rydja Sandvik

Personlig assistans var tänkt som en frihetsreform, en möjlighet att leva som andra också för dem som har omfattande funktionsnedsättningar. Men steg för steg har den smulats sönder. Reglerna för vilka som har rätt till assistans tolkas allt hårdare. Över 1200 personer har blivit av med sitt stöd och många fler har fått stora neddragningar.

”Målet skall vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra”. Citatet är hämtat ur lagtexten om LSS från 1993. Men allt fler barn och vuxna med funktionsnedsättningar får avslag på ansökning om assistanstimmar av försäkringskassan. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger ju att Sveriges ekonomi går bättre än någonsin. Trots det drar man in på stödet till de mest utsatta.

Ansvarig minister Åsa Regnér (S) meddelar att man nu skall komma med en lagändring för att motverka det senaste dråpslaget mot den personliga assistansen. Det är bra, men det räcker inte. För de 1200 personer har redan blivit av med assistansen förändrar regeringens nya besked inte ett dugg.

En mycket obehaglig konsekvens av nedskärningarna på assistansen kan bli att fler barnhem behöver byggas i kommunerna. Vi ser redan att det händer. Barn och ungdomar som skulle kunna bo hemma med personlig assistans ska inte tvingas in på institution. Vill Socialdemokraterna verkligen vara partiet som återinför barnhemmen i våra kommuner och minskar friheten för en av de mest utsatta grupperna i samhället?

Liberalerna kommer aldrig att acceptera fortsatta nedskärningar i LSS-reformen. Vårt krav är solklart: Regeringen måste ge nya direktiv till LSS-utredningen. LSS-utredningen borde få i uppdrag att föreslå hur lagen kan förtydligas, moderniseras och komma fler till del. Fokus ska vara på goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning – inte på minskade kostnader inom den statliga assistansersättningen.

Just nu sitter Åsa Regnér och skriver på regleringsbrevet som skall styra Försäkringskassan under 2018. Vi Liberaler har ett konkret förslag till ministern. Skriv in två meningar om att ”myndigheten ska aktivt bidra till att öka måluppfyllelserna med insatserna enligt LSS så att personer med omfattande funktionsnedsättningar får möjlighet att leva som andra och att uppnå goda levnadsvillkor. Myndigheten ska utforma insatserna med respekt för den enskildes integritet och självbestämmanderätt och insatserna ska anpassas till mottagarens individuella behov”.

Liberalerna vill att LSS och personlig assistans ska återupprättas som den frihetsreform det en gång var tänkt som. Människor måste få möjlighet att leva, inte bara överleva.

Niklas Frykman (L)
gruppledare

Erika Rydja Sandvik (L)
andre vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden