Allvarssamtal minskar rekrytering till kriminella gäng
Pressmeddelande från Liberalerna 2020-12-07
Brottslighet och otrygghet är stora problem i Eskilstuna. Liberalerna har därför idag lämnat in en motion om att införa allvarssamtal med ungdomar som börjar begå brott. För att komma till rätta med gängkriminalitet och minska rekrytering till de kriminella gängen måste arbetet ske samhällsbrett. Allvarssamtal med polis i kombination med ett nära samarbete mellan kvarterspolis, trygghetsvakter, kameraövervakning och fältarbetande socialsekreterare är ett arbetssätt som visat sig vara lyckat.
– I delar av Stockholm har de arbetat med allvarssamtal i över tio år och försöket har utvärderats med positivt resultat. Attackerna på blåljuspersonalen i Årby och Torshälla är åt helvete, likaså de rån som har varit på unga personer i Eskilstuna nyligen. Kan allvarssamtal hjälpa till att stoppa den typen av händelser så kan jag inte se något parti som kan rösta emot vår motion, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna
Allvarssamtal innebär att en ung människa under 18 år som för första gången misstänks för brott kallas till ett samtal med polis och socialtjänst inom 48-timmar efter gripandet. Samtalet handlar om vilka konsekvenser fortsatt kriminalitet får för den gripna. Rikspolischefen säger att nyrekryteringen sker i ung ålder vilket gör att insatserna måste ske långt ner i åldrarna för att försöka hindra att rekrytering sker. Att införa allvarsamtal i Eskilstuna och att kommunstyrelsen skriver in allvarssamtal i samverkansavtalet med polisen för att säkerställa polisens medverkan är därför prioriterat.
– Att stoppa tillväxten till kriminella gäng är bästa sättet att försöka komma till rätta med den situation som finns idag. Att sitta ner med polisen är ett sätt att fånga upp ungdomar tidigt och försöka styra dem i rätt riktning innan det är för sent, säger Stefan Krstic (L).