Idag rapporterar Eskilstuna-Kuriren om vård- och omsorgsnämndens planer på att sluta med sina dagliga leveranser av färsk varm mat till de äldre inom hemtjänsten och istället leverera veckovis frysta matlådor för hela veckan. Liberalerna rasar mot förslaget.

– Jag har varit emot det sedan från början när jag fick höra det på kommunstyrelsen. Detta förslag är inget nytt, utan något som Socialdemokraterna har försökt med innan mellan åren 2007-2010. Liberalerna har tidigare stoppat sådana här planer och vi kommer att försöka stoppa de igen, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun vill effektivisera och frigöra undersköterskekompetens inom hemtjänsten och gör därför dessa förändringar inom kommunens måltidsservice som rör hemmaboende äldre som abonnerar på matlådor. Eskilstuna-Kuriren intervjuar brukaren Åke Gustavsson som är rädd för att hans matrutiner inte blir detsamma. Idag vet han precis när det är lunchdags för att maten alltid kommer samma tid. Ska han värma maten är det risk för att han skjuter på tiden och slarvar med måltiderna. Det är lätt hänt när man lever ensam, säger han. Tidningen intervjuade även brukaren Bengt Aguren som frågar sig hur alla matlådor ska få plats i hans frys, då hans frys är full och i frysen har han helgmaten.

– Det finns andra sätt att frigöra undersköterskornas kompetens, till exempel genom att införa särskilda yrkeskategorier som ska avlasta för hemtjänstpersonalen – något som vi i Liberalerna har med i vår budget. Det är ett bättre sätt än att sluta med sina dagliga leveranser av mat till våra äldre. De dagliga leveranserna är de facto en biståndsbedömd insats och nödvändig för att den äldre ska få näringsriktig kost, säger Stefan Krstic (L).

– Liberalerna tycker att alla gamla har rätt att få en varm vällagad måltid. Att komma med frysta matlådor drar ned på kvalitén och upplevelsen för våra äldre, för vem är det som egentligen gillar att äta uppvärmd mat? Förmodligen inte de politiker som har beslutat om detta. Det har även funnits ett värde i att våra äldre får dagliga besök. Kommunens nya planer riskerar att öka på ensamheten bland våra äldre. Kommunen borde stoppa planerna och istället se hur man kan förbättra kvalitén, än att enbart se hur man kan spara pengar på hemtjänsten, säger Stefan Krstic (L).