Se alla

Stefan Krstic praktiserar på Djurgårdsskolan

Måndag 11 april 2022

Vår gruppledare och #1 på listan till kommunfullmäktige Stefan Krstic kommer under våren praktisera på kommunens olika verksamheter. Detta är något han har gjort kontinuerligt, men där pandemin satte stopp för det 2020. Nu är det åter dags för att under våren följa en av kommunens anställda under ett helt arbetspass. Denna gång följde han högstadieläraren Linda på Djurgårdsskolan. Såhär skriver han:

Idag har jag följt högstadieläraren Linda under en arbetsdag på fantastiska Djurgårdsskolan, en av Eskilstunas större grundskolor. Jag fick följa med på svensk- och engelskalektioner i årskurs 9, 8 och 7. Skolan har tydliga ordningsregler om hur man beter sig mot varandra och att mobilen inte ska användas på lektionstid. Skolan ska vara en lugn och trygg plats där man lär sig matematik – inte vad som är senaste TikTok-trenden.

Jag satt bland ett engagerat arbetslag och fick ta del av tankar och idéer på hur läraryrket kan bli ännu bättre och hur Djurgårdsskolan specifikt kan bli bättre. Allt ifrån ytliga investeringar till ordentliga lokaler och grupprum för elever. Jag fick höra om hur mycket arbete som går åt till administration och att hantera IT-systemen som inte alltid är de mest användarvänliga. Även problem med utåtagerande och våldsamma elever – ja, ibland till och med elever som hamnat väldigt fel i livet och gör saker som man inte borde. Här är det viktigt med trygga vuxna som Linda och andra i arbetslaget som skapar relationer till alla elever. Ingen elev ska fastna i de gängkriminellas klor där de tvingas bära skottsäkra västar, där de har pris på sitt huvud eller att de tvingas sälja knark – därför är skolan så viktig. Det finns ingen bättre trygghetsskapande åtgärd som en bra skola där lärarna hinner fånga alla elever. Ingen elev i Eskilstuna ska ha ett pris på sitt huvud. Skolan och tryggheten måste fungera. Punkt.

Eftermiddagen spenderades i det som kallas ”Lilla gruppen”, där elever med större behov hamnar för att de ska klara sin gymnasiebehörighet. Det kan vara allt ifrån vissa diagnoser till att eleven hamnat snett i livet och behöver komma tillbaka igen. Från att ha ansetts chanslösa till att en stor majoritet av eleverna nu klarar gymnasiebehörighet är ett viktigt kvitto på hur viktigt arbete som görs på skolan.

Genomgående under dagen så sa alla samma sak oavsett vem jag pratade med: socialtjänsten och BUP måste fungera. Det gör de inte idag. Många barn får inte tidig hjälp och inte i den omfattningen som krävs. Föräldrar måste börja samarbeta mer med skola och socialtjänst. Alla vittnar om att samhällsutvecklingen på det området har gått bakåt där föräldraansvaret har trätt tillbaka. Så kan vi inte ha det. Liberalerna driver bland annat frågan om mellantvång, där föräldrar i vissa fall inte ska kunna säga nej till socialtjänstens hjälp.

Liberalernas politik behövs för att säkra ordning och studiero på Djurgårdsskolan och alla andra skolor i Eskilstuna. Därför behövs Liberalerna. Därför ska du rösta på Liberalerna.

Kontakt

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna
Stefan.Krstic@liberalerna.se