Se alla

Liberalerna vill ge förskolan ett tillskott på 15,5 miljoner

Tisdag 5 oktober 2021

Som det tidigare rapporterats är förskolenämndens budget i kraftig obalans. Årets minusresultat kommer räddas av ett överskott från tidigare år vilket har fått Liberalerna att reagera. På dagens sammanträde med kommunstyrelsen lämnade partiet därför in ett tilläggsyrkande om att ge förskolenämnden ett tillskott på 15,5 miljoner för 2021.

– Om ingenting görs kommer personaltätheten i förskolan behöva minskas vilket i längden gör att den redan tuffa arbetssituationen personalen har, kommer att förvärras. Politiker är ansvariga för förskolan och vi måste ta vårt ansvar och ge förskolepersonalen en bättre arbetsmiljö, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna och andre vice ordförande i förskolenämnden.

Genom den nya läroplanen har förskollärarna fått utökat undervisningsansvar samtidigt som de har minimal med tid att hinna med saker som planering, reflektion och dokumentation. Partiet ser det som en omöjlighet att säga upp personal i en verksamhet där barnens och personalens välbefinnande påverkas samtidigt som pedagogiken riskeras bli lidande på grund av tidsbrist. Överskottet kan användas till att utveckla förskolan och bromsa den neddragning som väntas komma nästa år.

– Än har inte den politiska majoriteten sagt hur situationen i förskolan ska lösas förutom ord om ”att mätta mun efter matsäck”. Det är inte att ta ansvar för vare sig barnen eller personalen, säger Stefan Krstic (L).

Kontakt:

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna
Andre vice ordförande i förskolenämnden
Stefan.Krstic@eskilstuna.se
073 740 84 42