Se alla

Liberalerna vill bygga bort bilköerna

Onsdag 15 augusti 2018

Bilar, fullsatta bussar, avgaser, enstaka cyklister, köer, köer, köer! Detta är verkligheten i Eskilstuna centrum morgnar och eftermiddagar varje vardag. Hämta och lämna på förskola, storhandla, skjutsa gamla mamma till doktorn, skjutsa barnen till träningar och fritidsaktiviteter. Liberalerna inser att bilen är nödvändig för att väldigt många människor ska få ihop vardagen. Mycket av det vi förväntas klara av på dygnets 24 timmar fungerar inte eller tar för lång tid med buss, cykel eller till fots. Verkligheten är att vi behöver bilen.

Därför tar Liberalerna problemet med de långa bilköerna i Eskilstuna på allvar. När en sträcka som borde ta ett par minuter istället tar en kvart eller tjugo minuter så försvinner mycket dyrbar tid för många människor. Bilar som står stilla och spyr ut avgaser är också ett miljöproblem. Trafiken måste fås att flyta smidigare. Därför gör Liberalerna den största satsningen i modern tid för att komma till bukt med de långa bilköerna. Vi investerar 100 miljoner kronor för att bygga om och öppna upp trafiken så att den flyter smidigare. Det kan handla om mindre investeringar i sammanhanget som fler tvåfiliga rondeller, fler högersvängar i eget körfält och flytt av övergångsställen något längre från rondeller. Det ökar kapaciteten i och kring rondellerna där köer oftast bildas. Men det finns också mer som borde göras. För att bekämpa bilköerna avsätter vi därför 100 miljoner kronor.

Människor som vill få vardagen att gå ihop ska inte straffas av politiker, utan vi ska istället underlätta för människor att få vardagen att gå ihop.

Lista på åtgärder som kan göras:

  • Fler tvåfiliga rondeller
  • Fler högersvängar i eget körfält
  • Bygga om och öppna upp vägar
  • Flytta övergångsställen en bit från rondellen så att det inte blir stopp mitt i rondellen så fort någon fotgängare ska över övergångsstället
  • Bygg fler rondeller där det idag lätt blir stopp. Förslagsvis på Mått Johanssons väg utanför Bilia på Västerleden. Rondeller behövs även på fler platser.

Har du förslag på fler åtgärder? Kontakta oss på eskilstuna@liberalerna.se !