Se alla

Liberalerna sätter skolan först i Eskilstuna

Torsdag 16 augusti 2018

Eskilstuna är en fantastisk stad. Det finns mycket att vara stolt över, men det finns också mycket som kan bli bättre. Våra lärare stressar fortfarande, många elever går ut skolan utan godkända betyg och vi har ett stort utanförskap. Eskilstuna ska vara en stad där man kan växa som människa, få drömma om framtiden och även kunna göra drömmar till verklighet.

Vi sätter skolan först. För att kunna börja drömma om framtiden och förverkliga sina drömmar behöver vi en skola i världsklass. I Eskilstunas skolor ska det inte spela någon roll varifrån du kommer eller hur rika dina föräldrar är. Det viktigaste är vart du är på väg. Då behöver vi kraftigt satsa på skolan och lärarna i klassrummet, för inget är viktigare än en bra skola för att varje barn ska nå sina drömmar.

Framgångsreceptet för en bra skola är duktiga lärare som hinner hjälpa varje elev, ordning och studiero och att kunskap är det centrala i klassrummet. Det låter självklart, men det är bara vi liberaler som driver det stenhårt av alla partier.

ALLT BÖRJAR MED EN BRA SKOLA

En bra skola är biljetten till framtiden för alla barn, även för dem som inte fått lika bra chanser med sig hemifrån. För att skolan ska fungera måste de allra bästa krafterna lockas till läraryrket – därför satsar vi på höjda lärarlöner och bättre arbetsvillkor. Vi vet att alla barn inte är lika – därför vill vi att skolan ska fungera bättre för elever med särskilda svårigheter och för elever som nyligen kommit till Sverige.

Vi vill…

  • …höjda lönerna med 700 kronor i månaden för förskollärare, lärare och personal inom elevhälsan. Med höjda löner gör vi yrket mer attraktivt så att fler väljer att bli lärare i Eskilstuna.
  • …anställa mentorer för att avlasta lärarna i grund- och gymnasieskolan. Lärarna ska syssla med sin kärnuppgift; att utbilda våra barn. Att syssla med mentorskap, administration och föräldrakontakter får någon annan göra.
  • …anställa lärarassistenter för att avlasta lärarna i förskolan. Förskollärarna har en tung arbetsbörda där man ska hinna med väldigt mycket på väldigt kort tid. Förskollärarna larmar och säger att de inte kan utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt, det vill säga att ta hand om våra barn och se till att de får en bra start i livet. Därför vill vi införa assistenter som kan sköta enklare arbetsuppgifter som förskollärare tvingas att göra idag. Det handlar om administration, städa, plocka undan leksaker och sprita leksaker.
  • Tidigare uppföljning och betyg från årskurs fyra. Det är viktigt att i tidigt skede utvärdera en elevs prestation i skolan, så att det blir en tydlig signal för lärare, eleven och föräldrar om hur det går i skolan. Då blir det även lättare att tidigt sätta in stödåtgärder och hjälpa eleven, än att sätta in stöd sent i tonåren.
  • Införa mobilfria klassrum. Vi har stora problem inom svensk skola med ordningsproblem och stök, där mobilen lätt stjäl koncentrationen från våra elever och lärare. Idag funkar ordningen så att eleven får använda mobil om inte läraren säger något annat. Vi vill istället vända på den ordningen och tycker att om inte läraren har sagt att det är okej att använda mobiler så ska man inte använda dem! Lärare ska fokusera på undervisning, inte tjafsa med eleverna under lektionen om mobilens vara eller icke vara.

Håller du med?
Rösta på Liberalerna den 9 september och bli medlem i vårt parti! Tillsammans kan vi göra Eskilstuna till en fantastisk stad att växa upp i.

Swisha 50 kronor till 123 148 12 41. I meddelanderutan skriver du ”ny” följt av hela ditt personnummer och din e-postadress. Eller gå in på vår hemsida: www.liberalerna.se.