Se alla

Liberalerna: Barn ska inte hamna sist i förskolekön

Pressmeddelande från Liberalerna 2021-06-10

På dagens förskolenämnd fattades det beslut om ett nytt styrdokument kring förskolans kösystem. Det förslag som lades fram och röstades igenom innebär att föräldrar som tackar nej till den förskoleplats kommunen erbjuder tappar sin plats i kön och ny ansökan måste göras. Detta är någonting som Liberalerna i Eskilstuna reagerat starkt på och har därför lämnat in ett yrkande med förslag på ändringar.

 – Med det förslag som nu röstats igenom kommer vårdnadshavare i många fall tvingas acceptera den plats kommunen erbjuder och inte den förskoleplats de själva med omsorg valt ut för sitt barn och det kan vi inte acceptera, säger Stefan Krstic, gruppledare och andre vice ordförande i förskolenämnden.

I det framlagda förslaget framgår det att om en vårdnadshavare tackar nej till erbjuden plats stängs ansökan och barnet tas ur kön. Då måste en ny ansökan göras och barnet hamnar sist i kön. Detta anser partiet  är fel och har flera gånger riktat kritik mot hur systemet är uppbyggt. I Liberalernas yrkande föreslås en ändring om att vårdnadshavare som tackar ja till en plats på sitt andra eller tredjehandsval ska få ha kvar sin köplats till sitt förstahandsval. Tackar man nej ska man inte hamna sist i kön.

– Det kan finnas ett flertal sakliga anledningar varför en vårdnadshavare avböjer erbjuden plats. Eskilstuna kommun måste visa en flexibilitet vad gäller småbarnsföräldrars vardagspussel och liv. Valfrihet är något vi måste främja i alla kommunens verksamheter, säger Stefan Krstic (L).

Här kan du läsa Liberalernas yrkande