Se alla

Alla barn måste få en god skolgång

Insändare

Måndag 24 augusti 2020

Varje utsatt barn i Eskilstuna ska ha en framtid. Det förutsätter att vi garanterar alla barn en riktigt god skolgång, skriver fyra liberaler.

 Nu har barn över hela landet börjat skolan igen. Barn som klarar skolan har större chanser i livet på otaliga sätt. Skolverket konstaterar att det finns starka samband mellan skolnärvaro, skolprestationer och psykisk hälsa. Forskning visar övertygande att misslyckad skolgång ökar risken för att senare drabbas av ohälsa, sociala problem och kriminalitet Ändå nämner inte dagens lagstiftning skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv.
Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituationMissbruk, spelmissbruk, kriminalitet, skadliga miljöer, ogynnsam utveckling, utsatthet nämns som viktiga områden att bevaka och aktivt motverka. Men inte ett ord nämns om skolan, trots att skolan är en avgörande del av skyddsnätet vi är skyldiga dessa barn. Liberalerna föreslår därför att Socialtjänstlagen utökas med uppdrag att Socialnämnden i Eskilstuna och över hela landet aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång.

Socialtjänsten behöver få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt som finns för att utsatta barn ska ta sig till skolan. Efter en individuell bedömning av vad varje barn behöver ska socialtjänsten över hela landet ha resurser till stöd. Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn.

 

Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson (L)
Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson (L)
Anna-Maria Norén, representant i Socialtjänstutredningens politiska referensgrupp (L)
Helen Wretling, ledamot i socialnämnden i Eskilstuna (L)

Stefan Krstic, gruppledare i Eskilstuna (L)

Länk till insändaren finns här: https://ekuriren.se/nyheter/artikel/l-alla-barn-maste-fa-en-god-skolgang/4jpmkv7j