Se alla

Inför valfrihet i hemtjänsten

Motion av Erika Rydja Sandvik 2017-02-09

Torsdag 9 februari 2017

Inför valfrihet i hemtjänsten

2008 infördes lagen om valfrihetssystem – LOV. Lagen innebär i korthet att äldre och funktionshindrade kan välja vilken form av omsorg man vill ha, och vem som utför den. Kommunen ställer upp de krav och kriterier man anser nödvändiga och de företag som lever upp till dessa blir godkända som leverantörer. Ersättningen blir lika för alla och de godkända aktörerna konkurrerar med kvalité, inte pris. Kostnaden för brukaren skall vara densamma, oavsett om man väljer privat eller kommunal aktör. 212 av Sveriges kommuner har fått stimulansbidrag att utreda/införa LOV och 157 kommuner har bestämt sig för att införa lagen.

Fler äldre – ökade krav

Andelen äldre ökar i Sverige. De som nu blir pensionärerna är aktivare, friskare och mer väl medvetna om sina rättigheter. De kommer att ställa större krav på omsorg och hemtjänst. De vill själva bestämma hur det skall städas, hur maten skall lagas och, framförallt, vem som kommer in i deras hem och gör det. För att kunna möta de här utmaningarna räcker det inte med en kommunal utövare. Kvalitén blir bättre med konkurrens.

Möjligheter och arbetstillfällen

Med LOV skapas möjligheter för små, lokala företag att starta verksamhet inom omsorg och hemtjänst. Fler aktörer ger högre löner för de som arbetar i branschen och fler arbetsgivare att välja mellan. Vi har alltså möjlighet att med kommunala beslut förstärka och lyfta en kvinnodominerad bransch, och förbättra dess status och attraktivitet som framtida arbetsplats.

Med hänvisning till ovanstående yrkar vi:

Att kommunstyrelsen får i uppdrag att i samverkan med berörda nämnder införa valfrihet i hemstjänsten enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).

För Liberalerna

Erika Rydja Sandvik