Se alla

Ge eskilstunabor rätt att bestämma över sin vardag

Måndag 21 mars 2022

Om vi någon gång förlorar vi vår möjlighet att kommunicera våra önskemål är det viktigt att det finnas dokumenterat hur vi vill leva vårt fortsatta liv så att livskvalitén bevaras. Liberalerna har därför lämnat in ett förslag om att Eskilstuna kommun ska upprätta ett dokument där eskilstunabor kan skriva ner hur de vill leva sitt liv i framtiden om de förlorar möjligheten att kunna kommunicera det själv.


– Vi liberaler vill att varje människa ska ha rätt att bestämma över sitt liv och att den rätten ska finnas i genom hela livet, oavsett ålder, funktionsnedsättning eller om vi förlorar vår möjlighet att kunna kommunicera, säger Erika Rydja Sandvik, ledamot i kommunfullmäktige för Liberalerna.

Dokumentet som Liberalerna vill införa ska till exempel innehålla en persons egen personliga preferenser vad det gäller mat, dryck, klädsel, dygnsrytm, film- och kultur som exempel. Detta dokument blir sen en ovärderlig tillgång i situationer där en person till exempel ska beviljas insatser genom LSS, hemtjänst eller flyttar in på ett särskilt boende.

– För att rätt insatser ska kunna beviljas och för att livskvalitén inte ska försämras är det viktigt att ett framtidsdokument tas fram. Det skapar möjlighet för oss alla att berätta om hur vi vill leva vårt fortsatta liv, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Kontakt

Erika Rydja Sandvik
Ledamot i kommunfullmäktige
erika.sandvik@eskilstuna.se
070 791 54 22

Stefan Krstic
Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna
Stefan.Krstic@eskilstuna.se
073 740 84 42