Se alla

Förbättra möjligheten för nyanlända att få sitt första jobb

Motion av Stefan Krstic

Torsdag 30 mars 2017

Förbättra möjligheten för nyanlända att få sitt första jobb

Många nyanlända invandrare som kommer till Eskilstuna står idag utanför samhället. Det gäller såväl arbete som i samhällslivet i övrigt. En starkt bidragande orsak är otillräckliga kunskaper i det svenska språket och kunskap om hur det svenska samhället fungerar.

För att motverka detta och öka möjligheterna och förmågan till en snabbare integration och självförsörjning behöver introduktionen om det svenska samhället, med dess skyldigheter och rättigheter, belysas. Dessutom måste språkundervisningen och introduktionen ske tidigare och vara mer yrkesinriktad. Att snabbt komma ut i arbetslivet medför inte bara att personen klarar sin försörjning utan gör även att självkänsla, integration och språkkunskaper ökar.

Ett sätt är att kommunen tar ett ökat ansvar och att en del av dagersättningen/bidragen kopplas till någon form av arbetsplatsintroduktion för nyanlända invandrare. Detta bidrar till att personen snabbt kan komma ut i jobb eller praktik och får visa vad han eller hon kan.

Ansvaret för integration och nyanlända är delat, där Arbetsförmedlingen har ansvaret men som stor arbetsgivare kan Eskilstuna kommun göra mycket. Till exempel måste staden bereda plats för instegsjobb och praktik. Får en nyanländ invandrare inte tidig kontakt med arbetslivet riskerar han eller hon att hamna i et långvarigt passivt bidragstagande.

Liberalerna yrkar därför

Att utreda om att förändra undervisningen i svenska och introduktion till det svenska samhället blir med yrkesinriktad

Att förbättra samhällsinformationen till nyanlända invandrare

Att utreda om en del av bidrag/ersättningen kan kopplas till arbetsplatsintroduktion/praktik på företag och Eskilstuna kommun.

För Liberalerna

Stefan Krstic