
Sociala insatser
Inledning
Ingen ska lämnas utanför – för ett tryggare och medmänskligt Eskilstuna
Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna har vi mot de människor som har det svårast. Människor som söker hjälp och stöd hos kommunen ska få det på ett rättssäkert och jämlikt sätt och integriteten ska respekteras.
Liberalerna vill ha ett närmare samarbete mellan kommunens sociala insatser, arbetsförmedlingen och bostadsföretag för att arbeta för att inga barn ska behöva vara hemlösa i Eskilstuna. Detta känns viktigare än någonsin idag då vi efter flera år av tufft ekonomiskt läge har många familjer som har fått försämrade levnadsvillkor.
Ett brett socialt arbete har också ett viktigt brottsförebyggande syfte. Socialtjänsten har en möjlighet att upptäcka barn och unga som riskerar att fara illa och som är på väg åt ett destruktivt håll, mot missbruk eller brottslighet. Tidiga och tydliga insatser kan ge dem en ny chans i livet och bespara samhället i övrigt både lidande och kostnader.
Ideella verksamheter såsom exempelvis Stadsmissionen, Ungdomsjouren Fria och kvinnojouren är viktiga komplement i det sociala arbetet som gör stora insatser för människor i svåra situationer. Vi vill vara en god samarbetspartner till frivilligorganisationerna. Därför vill vi skapa ett mer organiserat samarbete med dem och deras viktiga arbete.
Liberalerna vill:
- Utveckla formella nätverk för familjehem.
- Utbilda familjehem i att stödja barn och unga som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck.
- Utred möjligheten för fler platser åt kvinnor som lever i en missbrukstillvaro.
- Arbeta för att inga barn ska vara hemlösa i Eskilstuna.
- Återinföra en grupp socialsekreterare som arbetar uppsökande och tillsammans med polis som har fokus på ungdomar med riskbeteende.
- Inför allvarssamtal med unga när de begår sitt första brott.
- Skapa ett organiserat samarbete med verksamheter såsom Frivilligcentralen, Stadsmissionen och Kvinnojouren och säkra långsiktig finansiering.
- Säkerställa att Ungdomsjouren Fria får ekonomiska medel för att kunna fortsätta det viktiga arbetet kring till exempel trygghet, våld – även sexuellt våld, samt psykisk ohälsa.
- Arbeta nämndövergripande i kultur- och fritidsförvaltningen, vård- och omsorgsnämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden i ett trygghetsarbete riktat mot anpassad skola.
- Säkerställ att de som lämnar en våldsam relation eller flyr från hedersrelaterat våld och förtryck ges en bostad utan krav på inkomst.
Sociala insatser till barn och unga
Hemmaplansalternativ och familjehemsplacering ska användas i en så stor utsträckning som möjligt av såväl respekt för den enskilda människan som av kostnadsskäl. Samtidigt kan upphandlad vård vara bättre än den på hemmaplan i det fall den unga behöver lämna Eskilstuna för att till exempel bryta en kriminell livsstil. Därför är det viktigt att ta hänsyn till den enskilda människans behov och förutsättningar. Att Eskilstuna kommun ligger mycket högre i kostnad per brukare vid extern placering mot jämförbara kommuner är något som nämnden fortsatt måste arbeta med så att kostnaderna går ner till en mer rimlig nivå.
Familjehemmens situation behöver stärkas genom satsningar på obligatorisk utbildning. Möjlighet för familjehem att träffa andra familjehem genom nätverksmöten ska erbjudas. Familjehemmen bör utbildas i hedersförtryck och en noggrannare matchning bör göras innan placering sker. Det är även viktigt att se över familjehemmens situation gällande trygghet då många upplever hot från familj och släkt till det placerade barnet.
Liberalerna anser att det är viktigt med ett förebyggande arbete och att socialsekreterare finns där ungdomarna finns och rör sig. Framför allt bör de finnas ute på fältet på kvällar och helger när risken för konflikter och brott är som störst.
Ett brett socialt arbete har också ett viktigt brottsförebyggande syfte. Socialtjänsten har en möjlighet att upptäcka barn och unga som riskerar att fara illa och som är på väg åt ett destruktivt håll, mot missbruk eller brottslighet. Tidiga och tydliga insatser kan ge dem en ny chans i livet och bespara samhället i övrigt både lidande och kostnader.
I ett förebyggande arbete mellan flera förvaltningar ska ett arbete initieras mot anpassad skola för att minska risken och förhindra att elevgruppen blir föremål för rekrytering, något som barn- och utbildningsförvaltningen slagit larm om. Detta ska ske i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen samt barn-och utbildningsförvaltningen.
Vidare kan de socialsekreterare som är knutna till Trygga unga och som har myndighetsutövning arbeta mer proaktivt och följa med polis som kör hem en ungdom till vårdnadshavare. Kontakt tas då direkt med vårdnadshavare och behov kan upptäckas för att hjälpa såväl vårdnadshavare som den unge som körts hem. Unga som begår brott för första gången ska inom 48 timmar kallas till ett allvarssamtal tillsammans med socialtjänsten, polis och vårdnadshavare för att tydliggöra allvaret i det brott som begåtts och förklara vad konsekvenserna av detta blir.
Ungdomsjourer bedriver en viktig verksamhet kring ungdomars trygghet och mående. De arbetar dagligen med ungdomars utsatthet kring sexuellt och fysiskt våld. De stödjer unga som kämpar med psykisk ohälsa där annan hjälp inte tillhandahålls på grund av långa köer till exempelvis BUP. Deras arbete är oerhört viktigt och det är därför prioriterat att stödja dem när de ansöker om medel till sin verksamhet.
Liberalerna kräver att socialnämnden ser till att de som lämnar en våldsam relation eller utsätts för hedersförtryck och söker hjälp ska få hjälp att få ett eget boende helt utan inkomstkrav och då ha en dialog med Kfast om att ta emot dessa personer.
Missbruksvården
Liberalernas mål för missbrukarvården är att den ska vara individanpassad och inte anpassad till institutioner. Den enskilda människans behov av vård och eftervård ska noga utredas och följas upp. Vården ska vara lättillgänglig, ha god kvalitet och skapa en möjlighet till ett friskt och värdigt liv. Det ska vara enkelt att söka sig till missbruksvården.
För att förhindra drogmissbruk krävs förebyggande insatser. Här är en god samverkan med föräldrar, skola och polis nödvändig för att minska risken att hamna i drogmissbruk. Inom missbrukarvården är det viktigt att samarbetet ständigt förbättras i hela vårdkedjan genom en förstärkning av hemmaplansalternativ i kombination med kvalitetssäkrade institutioner och externa behandlingshem.
En god uppföljning och fortsatt stöd är viktigt för att nå långsiktigt goda resultat. Eftervården måste vidareutvecklas och förstärkas. Vi vill därför att en analys av den befintliga eftervården och en jämförelse med andra kommuner genomförs. Upphandling av missbrukarvård ska ske i konkurrens. Även här är ideell verksamhet ett viktigt komplement i det sociala arbetet.
Att ha ett boende som skapar en grundtrygghet är viktigt för alla. Den som har ett missbruk har många gånger svårt att få det behovet tillfredsställt. Kommunen har genom särskilda satsningar skapat bra boendeformer för en del grupper men det saknas fortfarande för dem med samsjuklighet.