Se alla

Fler jobb

Inledning

Att kunna försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv – men många saknar vägar in till arbetsmarknaden. Vi vill göra det enklare för fler att få sitt första jobb. Återupprättandet av arbetslinjen och en tätare koppling mellan jobb och integration står i fokus. Människor behöver känna sig behövda. Liberalerna vill föra en politik som innebär att fler arbeten skapas. 

Goda kunskaper i det svenska språket är nyckeln till integration och deltagande i samhället. SFI-undervisningen ska i så stor utsträckning som möjligt vara individanpassad för att ge en snabb och effektiv inlärning eftersom nivåskillnaderna mellan eleverna är stora. Liberalerna var först med att vilja erbjuda SFI till ukrainska flyktingar vilket senare blev verklighet. Det är viktigt framöver att SFI-undervisningen fortsätter att ges till de som flytt kriget i Ukraina.

Att kombinera yrkespraktik eller yrkesutbildning med studier i svenska har visat sig vara en verkningsfull väg till arbete och försörjning och bör därför utvecklas ytterligare. Det ska vara möjligt för elever att arbeta eller praktisera samtidigt som de läser på SFI eller svenska som andraspråk utan att det tar bort tid från skolundervisningen.

Liberalerna vill:

  • Möjliggör för SFI-elever att varva sin praktik med teoretisk undervisning
  • Fortsätta erbjuda SFI-undervisning till flyktingar från Ukraina
  • Arbeta tillsammans med vård- och omsorgsnämnden för att få fler personer med funktionsnedsättning i arbete
  • SFI-utbildningen bör ha ett företagarspår (SFF)
  • Utveckla och erbjud ytterligare yrkesutbildning utefter arbetsmarknadens behov i samarbete med Eskilstunas näringsliv
  • Inför obligatoriska utbildningsinsatser för chefer och medarbetare om klimakteriet och dess påverkan på arbetsliv och hälsa

Stärkta individer – genom utbildning, arbete och inkludering

Tröskeln för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden är alldeles för hög. Detta vill vi bemöta genom att införa fler lärlingsutbildningar, lärlingsjobb och ungdomsavtal som ger ungdomar en fot in på arbetsmarknaden. Vi vill också se över en möjlighet att ställa krav på praktik- och lärlingsplatser i upphandling för att kunna öka antalet elever på yrkesprogrammen. Att kombinera yrkespraktik eller yrkesutbildning med studier i svenska har visat sig vara en verkningsfull väg till arbete och försörjning och bör därför utvecklas ytterligare.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden ska arbeta tillsammans med vård- och omsorgsnämnden för att få fler personer med funktionsnedsättning i arbete. Att känna en tillhörighet och ha en meningsfull sysselsättning är viktigt för alla kommunens invånare, alla vill känna sig behövda. 

Många av de som idag har försörjningsstöd är fullt arbetsföra och skulle med rätt åtgärder kunna arbeta heltid eller deltid. Ingen ska passivt gå på bidrag. För den som får tillfälligt försörjningsstöd av kommunen är aktivitet och påbyggnad av kompetens prioriterat. Kommunen ska fortsätta att ställa krav på motprestation för att den som är arbetsför ska få ut försörjningsstöd. Den sökande ska träffa så få handläggare som möjligt och samverkan måste ske med berörda aktörer som exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan om så behövs.

Eskilstuna kommun har tagit fram stödmaterial för att öka kunskapen om klimakteriet på arbetsplatsen, men initiativet når inte hela vägen. För att verkligen förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron krävs obligatorisk utbildning om klimakteriet och stöd till chefer med personalansvar. Kommunen har potential att bli ett föredöme i att skapa en inkluderande och jämställd arbetsplats genom att möta medarbetares behov under alla livsfaser.