Se alla

Frykman (L): Kraftig försämring av köregler till förskolan

Liberalerna Eskilstuna Pressmeddelande

Måndag 6 november 2017

Niklas Frykman (L)

– Den socialdemokratiska majoriteten i Eskilstuna försöker genomföra en kraftig försämring av köreglerna till förskolan. Den som tackar nej till sitt andra- eller tredjehandsalternativ hamnar sist i kön. Möjligheten att acceptera ett andra- eller tredjehandsval och stå kvar i kön till förstahandsvalet försvinner.

Det säger Niklas Frykman (L), gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna och andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden med anledning av att kommunstyrelsen imorgon behandlar nya riktlinjer för intagning och plats i förskolan. Nuvarande och föreslagna regler finns nedan.

– Valfriheten för föräldrarna urholkas med det nya regelverket. Föräldrar kan tvingas acceptera en förskoleplats långt från hemmet för att inte förlora sin plats i kön. I det nuvarande regelverket får man tacka nej två gånger innan man förlorar sin plats. Det är en rimlig avvägning och den möjligheten borde finnas kvar, säger Niklas Frykman (L).

 

Kontakt:

Niklas Frykman (L)

Gruppledare, Liberalerna Eskilstuna

Andre vice ordförande, barn- och utbildningsnämnden

0700 – 86 65 07

016 – 710 19 53

 

Nuvarande regler:

Erbjudandet accepteras

Om barnet har två vårdnadshavare/förälder ska erbjudande om plats godkännas av båda. När ett erbjudande till förstahandsvalet accepteras tas barnet ur kön. När ett erbjudande till lägre alternativ accepteras kvarstår barnet i kön till högre alternativ.

Erbjudandet avböjs

Om vårdnadshavaren/föräldern avböjer ett erbjudande om plats, som är ett förstahandsval, tas barnet ur kön.

Accepteras inte plats efter två erbjudande tas barnet ur kön.

Källa: https://www.eskilstuna.se/utbildning-och-barnomsorg/forskola/ansokan-ko-och-avgifter.html

 

Föreslagna regler:

Erbjudandet accepteras

När ett erbjudande till förstahandsvalet accepteras blir barnet placerad i önskad verksamhet och tas ur kön.

Erbjudande till andra eller tredjehandsval accepteras

När ett erbjudande till en verksamhet som inte är förstahandsvalet accepteras blir barnet placerad i den verksamheten. Önskar vårdnadshavaren stå kvar i kö till sitt förstahandsval behöver denne göra ett aktivt val om fortsatt önskad placering.

Erbjudandet avböjs

När ett erbjudande till första- andra- eller tredjehandsvalet avböjs tas barnet ur kön. Önskar vårdnadshavaren stå kvar i kö behöver denne göra ett nytt aktivt val om önskad placering. Detta för att åter bli garanterad placering inom fyra månader.