Se alla

Debatt: Ersätt medborgarförslagen med petitioner på webben

Publicerad i Eskilstuna-Kuriren

Fredag 3 november 2017

Stefan Krstic (L)

En stor utmaning i dagens samhälle är att få medborgare delaktiga i den politiska processen. Det är viktigt att hitta lättåtkomliga lösningar som gör det lätt att använda sin demokratiska rättighet. Eskilstuna har varit framgångsrika i det demokratiska arbetet men det är viktigt att vi fortsätter att utveckla arbetet med demokratin.

I maj offentliggjorde Eskilstunas kommunstyrelseordförande planer på att avskaffa systemet med medborgarförslag. Liberalerna ställer sig bakom problembeskrivningen, som att systemet är kostnadsslukande och fungerar dåligt i praktiken. Därför vill vi i Liberalerna se ett nytt system där medborgare i vår kommun ska kunna få göra sina röster hörda.

För att stärka demokratin har man i Malmö använt sig av e-petitioner. Det är ett internetbaserat verktyg där enskilda medborgare kan lägga fram en idé eller ett förslag som presenteras på kommunens hemsida. Andra invånare kan sedan gå in och stödja förslaget genom att signera det. När ett visst antal signaturer har uppnåtts lyfts förslaget in i den politiska processen.

Malmö har fått ett mycket gott utfall av e-petitioner och nationellt är det ett mycket lyckat verktyg. Det är ungefär 20 kommuner och landsting som använder sig av metoden i dag och vi hoppas att även Eskilstuna inför detta eller ett liknande system. Två forskare vid Örebros universitet har nyligen slagit fast att det är en bra lösning för demokratin och de är förvånade över att inte fler använder sig av den.

Jag tycker att det vore olyckligt för kommunen och för våra medborgare att avskaffa medborgarförslagen utan att ersätta dem med något nytt system. Det vore bättre om det fanns ett färdigt system redo att sätta in när medborgarförslagen tas bort. Nu verkar det mer som att den politiska majoriteten vill spara pengar genom att minska medborgarnas inflytande i Eskilstuna. Det är beklagligt!

För Liberalerna är demokratin viktig och väljarna ska kunna vara med att tydligare sätta dagordningen för sina förtroendevalda.

Stefan Krstic (L)

vice ordförande för Liberalerna i Eskilstuna